A rossz kémény egy időzített bomba!

 

 

 

A fővárosban több tízezer elhasználódott, romos kémény ketyeg időzített bombaként a lakásokban.

A legnagyobb veszélyt a belvárosi régi bérházak kéményei és a gyűjtőkémények rejtik magukban.
A gyűjtőkéményeknél az alapvető konstrukciós hiba, a hanyag kivitelezés és az elhasználódásból eredő károsodás együttesen okozza az életveszély kialakulását. A régi típusú, betonelemekből készült termofor kémények üzemeltetése még a legnagyobb odafigyelés mellett is kockázatos! Építésüket évtizedek óta tiltják, de a meglévő közel 70,000 db ilyen égéstermék elvezető túlnyomó része, még mindig javítás nélkül működik. Kiváltásukra, javításukra ma már többféle megoldás is létezik. Tömörségük biztosítására speciális béléscső rendszer használható, magasításuk szigetelt toldóval megoldható. Egy elszívó ventilátor felszerelésével a kürtő tetején pedig, teljesen biztonságossá tehető.
Az egyedi kéményeknél a legszembetűnőbb, a romos, omladozó kéményfej, de a komoly probléma a járatok nem látható szakaszain található. A gázkészülékek égésterméke károsítja legsúlyosabban a falazott téglakéményeket, melynek jelei kívülről nem láthatók. Egy ipari TV kamerás vizsgálat során azonban, sokan meglepődnének! A többjáratú kéménycsoportokban húzódó kürtők válaszfalai tömörtelenek, átszakadtak, sok esetben az elhúzásokban komoly keresztmetszet szűkületek képződnek. A járatok belső faláról lehulló malter és tégladarabok egyik pillanatról a másikra dugulást okozhatnak. Ezek a hibák  katasztrófákhoz vezethetnek. Nincsenek pontos adatok, de évente sokan halnak meg szénmonoxid mérgezésben.
A balesetek elkerülhetők, ha a kémények műszaki állapotára odafigyelünk. Engedjük be a kéményseprőket az éves ellenőrzések során és fogadjuk meg a tanácsaikat.  Érdemes tehát kéményünket megvizsgáltatni és a hibákat minél hamarabb kijavíttatni.
Az egyedi kémények bélelése már hosszú évek óta folyamatosan zajlik, mégis több százezer béleletlen téglakémény található hazánkban. Sokan tudják, hogy kéményük állapota igen rossz, de anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé a javítást. Társasházak és Lakásszövetkezetek esetében vissza nem térítendő állami támogatásokat lehet megpályázni, melyek a beruházás költségének akár 40%-át is kitehetik. Néhány bank ezekre a felújításokra, kedvező kamatozású, állami támogatással együtt járó hitelkonstrukciót is biztosít. Cégünk saját lehetőségein belül kamatmentes részletfizetési lehetőséget nyújt a megrendelők számára.
Röviden összefoglalva tehát, az a bizonyos időzített bomba hatástalanítható! Tegye meg Ön is, érdemes!

vissza a főoldalra